Met een goede aanpak kunnen timmerfabrieken snel en eenvoudig een FSC / PEFC certificaat halen. Timmerfabrieken staan voor een bijzondere uitdaging om FSC / PEFC gecertificeerd te worden. Immers, waar veel andere bedrijven het FSC / PEFC gecertificeerde materiaal of product gewoon “doorgeven” van leverancier naar klant, verwerkt een timmerfabriek het ontvangen FSC / PEFC materiaal en verkoopt een kant-en-klaar FSC / PEFC product aan de klanten. Voor het FSC / PEFC certificaat moet hiervan een sluitende registratie bijgehouden worden.
Een andere uitdaging voor timmerfabrieken zijn de zogenaamde “samengestelde producten”. Denk hierbij aan deuvels en glaslatten die in de definitie van FSC / PEFC een onderdeel zijn van een kozijn en dus ook FSC / PEFC gecertificeerd moeten zijn, wil het gehele kozijn ook dit predikaat mogen dragen. Onderstaand belichten we deze 2 aspecten nader.
In elk FSC of PEFC gecertificeerd bedrijf moet een “volume-registratie” worden bijgehouden. Daarnaast moet de “conversie” worden bijgehouden. Voor timmerfabrieken betekent dit dat op de een of andere manier van alle grondstoffen de gebruikte hoeveelheden bijgehouden moet worden en ook hoeveel eindproduct hiermee gefabriceerd is. Dit kan natuurlijk gedaan worden door een aparte spreadsheet bij te houden. Maar als een timmerfabriek beschikt over een goed computerprogramma waarin het gehele productieproces wordt geadministreerd, dan is het waarschijnlijk ook mogelijk om daarin deze informatie bij te houden.
In de definitie van FSC / PEFC zijn “samengestelde producten” producten die uit meerdere onderdelen zijn samengesteld en die allemaal gemaakt zijn van materialen met houtvezels. Voor een timmerfabriek is het in dit verband bijvoorbeeld belangrijk dat alle houten onderdelen van een kozijn FSC of PEFC gecertificeerd zijn. Denk hierbij niet alleen het kozijnhout maar ook aan de deuvels, glaslatten en andere houtachtige materialen die gebruikt zijn.
Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat dit in uw FSC / PEFC systeem goed geborgd is. De auditor zal hier tijdens de jaarlijkse audit zeker naar vragen.
Graag helpen wij bij het oppakken van bovenstaande en andere uitdagingen die komen kijken bij het opzetten van een nieuw FSC / PEFC systeem of het verbeteren van uw bestaande systeem. Bel ons gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Wilt u een idee krijgen hoe het FSC certificeringstraject ongeveer verloopt?
Klik dan hier.
Persoonlijk contact vind ik belangrijk: daarom kom ik graag langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Voelt u wel wat voor zo’n oriënterend gesprek? Vul dan het contact formulier in en ik neem snel contact met u op voor het maken van een afspraak.
Of bel me voor een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken:
06 – 43 56 35 56.
Mailen kan natuurlijk ook :
ruud@houtcertificering.nl